Dom’le…dincolo era mai ieftin!

Ca urmare a dinamicii ameţitoare a vremurilor in care trăim , și in domeniul nostru au apărut ca ciupercile după ploaie, o sumedenie de specialiști , multi-dezvoltaţi si specializaţi : fotografii de eveniment. Că, de’ ,dacă tot e criză , să ne reprofilăm! Şi astfel tot poporul inarmat cu un aparat foto sau o cameră de filmat a devenit peste noapte prestator de servicii foto-video. Dar oare de ce sunt cârcotaș și nu pot pur si simplu să salut puternicul spirit antreprenorial al mulţimii ?Păi , vă explic imediat dilema.

A fi fotograf nu inseamnă , așa cum a inţeles mulţimea, doar să fii in spatele aparatului si să apeși butonul, ci cere dedicaţie full-time, energie, dragoste pentru frumos. Înseamna să lucrezi fiecare fotografie așa cum este ea, unică, dedicându-i atenţia cuvenită, ca si cum ar fi ultimul lucru dintre toate pe care mai poţi să le faci . Fotograful profesionist transformă fotografia in profesie și nu intr-o meserie part-time, de week-end. Datorită acestuia , fiecare cadru imortalizat spune privitorului o poveste, povestea evenimentului dumneavoastră.

Profesioniștii part-time, specializati peste noapte, vâneaza evenimentele , zilele dumneavoastră speciale, asemenea animalelor de prada, transformându-se astfel intr-o concurenţă neloiala care se impune prin reclamă mincinoasă , mergând treptat pâna la distugerea reputaţiei fotografului de nuntă. Această parte a branșei, despre care vorbesc, impresionează mai ales printr-o imagine de sine atent lucrată, si ,pornind de la ideea că” mâna intinsă ce nu spune o poveste , nu primește “, brand-uiţi din cap până-n picioare, se prezintă cu nonșalanţa la târgurile de profil , promiţând marea ce sarea , servicii despre care nici nu au habar . Ofertele lor impresionează de obicei prin raportul cantitate -preţ ( nu contează ce , dar mult să fie !) , intr-un așa fel incât uneori iţi vine să te intrebi cine pe cine angajează și a cui este nunta?! Sunt in stare să iţi promită tot ce vrei numai să semnezi cu ei. Ca și exemplu, am găsit pe un site de anunţuri , o ofertă ce promitea mirilor ca bonus ţuică pentru meseni …. No comment!

Un fotograf profesionist , cu experienţă ,este rezervat, atent la cerinţele clientului , comunicativ și discret, pregătit oricând să vină in intâmpinarea solicitărilor acestuia. Spre deosebire de acesta, profesioniștii de week-end sunt incisivi, nu acordă atenţie detaliilor cerute, nu dau dovadă de tehnică sau strategie. Aceasta, evident, din cauza faptului că promovează reclama mincinoasă si nu au pregatirea necesară de a fi fotograf de eveniment , interesându-i doar contractul , banii și nimic mai mult. Cu o astfel de atitudine, finalul nu va fi unul deloc surprinzător… după preţ și rezultatul.

Lipsa lor de experienţă se traduce prin dezinteres pentru produsul finit ,pentru serviciul oferit. Astfel le lipsește cu desăvârșire portofoliul, coerenţa tehnicii si viziunea de asamblu. Analizându-le cu atenţie materialele nu mare vă va fi uimirea să descoperiţi ca v-au fost prezentate materiale piratate de pe internet.

Cu siguranţă , prezenţa lor la evenimentul dumneavoastră va fi pentru ei incă o sedinţa foto-video in care vor exersa o tehnică nouă, că doar au și ei nevoie de practică pentru a se perfecţiona . De aici , eu imi pun următoarea intrebare: chiar doriţi sa fiţi modele pentru niște ucenici ?!?

Din totdeauna se știe că pentru calitate se plătește, iar acest fapt se aplică și asupra serviciilor foto-video de eveniment. Calitatea serviciilor face diferenţa, iar aceasta se reflectă in preţ. Dar ce inseamnă aceasta?

Dupa cum am spus: calitatea costă! Aceasta pentru mine ca si fotograf de eveniment se traduce in profesionalism, experienţă, tehnică, seriozitate si discreţie. Costul serviciului reflecta si calitatea aparaturii folosite. Un profesionist nu va lucra cu orice , mereu va dori ceea ce e mai bun , aceasta doar pentru că ii pasă. În schimb , concurenţa neloiala se va mulţumi cu orice, pentru ca vizează cantitate, profit si nu calitate.

Am ales să dezvolt această temă tocmai pentru ca din ce in ce mai des mă confrunt cu clienti vrăjiti de acești profesioniști part-time , punându-mă astfel in situaţia delicată de a mă justifica in comparaţie cu niște amatori care exploatează emoţional un segment de piaţa sensibil : mirii, care prinși in vâltoarea evenimentului, uneori nu reușesc să cuprindă ansamblul ideii și le cad in plasă.Nimeni nu poate excela pe toate planurile, iar din respect faţă de client , dar si pentru profesia pe care o practic , aleg sa fiu profesionist pe segmentul meu.

  Da , dincolo este posibil să fie mai ieftin , dar cu siguranţă nu este mai bun!

Lasă un răspuns